Vulcz Imréné
Bozsok, Rákóczi u. 154
 
Tel./Fax:+36 (94) 361 076
Mobil:+36 (30) 590 6460
 
Nyitva:
 
 
- Egész évben
 
E-mail:


Bozsok az Alpok lábánál lévő kis település. Már az 1200-as évekből írásos emlékek lelhetők a faluról. A település jelenlegi arculatát a Batthyányiak idejében nyerte el. Az északi részen a lakott terület zárásaként a Sibrik-kastély, a déli oldalon a Batthyány-kastélyrom található. Mindkét kastély közelében egy-egy templom épült. A falu határában fellelhető a római kori vízvezeték maradványa. Határmenti település Bozsok-Rohonc határátkelővel. Ha kedveli a fürdőzést, erre is számos lehetőség nyílik a környéken. Legközelebb a határ túloldalán (6km), a szomszéd faluban, az ausztriai Rohonc (Rechnicz) festői völgykatlanában található tónál strandolhat, de 40 km-es körzetben további 5-6 strand vagy fürdésre alkalmas tó is található.A horgászok is találnak lehetőséget kikapcsolódásra, Lukácsházánál a Gyöngyös patak őspisztrángosánál hódolhatnak szenvedélyüknek. A Pinka patak és más környéki vizek is várja a csendet és nyugalmat kedvelőket. Horgászjegy kapható itt a helyszínen.Bozsok sportolási, túrázási lehetőségekkel, hegyi pincékkel, szőlőkkel tarkított üdülőhely.A faluban kerékpárkölcsönzési lehetőség is van.Aki kedveli a falusi turizmust, biztos kedvét leli e vidéki szálláshelyen.Aki egyszer eljön ide, biztos, hogy nem elégszik meg egy alkalommal, és másodszorra is ellátogat e kedves kis faluba.

Bozsok - Margaréta vendégház

 
 
 
 
 
 

Bozsok - Nyírfa vendégház

 
 
 
 
 
 
Falusi turizmus? Vidéki szállás? Jöjjön Bozsokra!

Bozsok az osztrák határ szélén, Kőszeg-Hegyalján található hangulatos kis falu.
Kőszegtől 10 km, Szombathelytől 20 km-re található.
A különösen tiszta levegőjű csendes kis falu kellemes pihenést nyújt a vendégeknek. Ausztria közelsége és a táj szépsége sok kirándulási lehetőséget nyújt az ide utazóknak.

Bozsoki magánszállás:

Különálló kétszobás, 5 férőhelyes (2+3) apartman fürdőszobával, TV-vel, jól felszerelt konyhával (hűtőszekrény,mikrohullámú,gáztűzhely,kávéfőző) kiadó, kerti bútorral, hintaággyal a kertben.
Üdülési csekk elfogadó hely.
Egész évben kiadó.

Áraink:

2 fő részére 9ooo Ft/ éj
3 fő részére 1oooo Ft/ éj
4 fő részére 11ooo Ft/ éj
5 fő részére 12ooo Ft/ éj

/ 1o éven aluli 2-3 gyermek esetén 1ooo Ft/éj kedvezmény /

Idegen forgalmi adó / 18 évtől / 3oo.-Ft / fő/ éj


Bozsok - Nyírfa vendégház:

Magánszálláshely a település belterületén a Bozsoki erdőszélen, csodálatos panorámával kiadó, 5 férőhelyes (3+2), fürdőszobával, TV-vel, jól felszerelt konyhával. Szalonnasütésre is lehetőség van.
Március 1-től október 31-ig kiadó

Áraink:

2 fő részére 9ooo Ft/ éj
3 fő részére 1oooo Ft/ éj
4 fő részére 11ooo Ft/ éj
5 fő részére 12ooo Ft/ éj

/ 1o éven aluli 2-3 gyermek esetén 1ooo Ft/éj kedvezmény /

Idegen forgalmi adó / 18 évtől / 3oo.-Ft / fő/ éj
Programlehetőségek - Bozsok

TOJÁSFESTŐ NYITOTT MŰHELY
Horváthné Merics Katalin tojásfestő népi iparművész, Horváth Attila
9727 Bozsok, Rákóci Ferenc u. 118.
Karcolt, gravírozott, áttört és viaszolt tojások, valamint csuhé termésbábok és mézeskalács készítés és bemutatók tartása.

BORHÁZ
9726 Bozsok, Rákóczi u. 133.
A helyi építési stílusban 1819-ben épült lakóház tájházként megtekinthető. Az épület tiszta szobájában a helyi borkultúra tárgyi emlékei láthatók.

DOBRÁDI LOVAS ISKOLA
Tel: 20/4428-028 A hajdani kastély-lovardában működő lovas iskola szolgáltatásai:
- felnőtt és gyerek lovagoltatás
- séta kocsikáztatás
- napos lovas túrák szervezése
- lovasbemutatók
- lovas táborok (gyerekeknek)Programlehetőségek a környéken:

Bozsokon sok programlehetőség közül választhat. Megtekintheti a Sibrik kastélyt, a Szent Anna templomot, a Bozsoki borházban megkóstolhatja a helyi borokat, gyalogtúrázhat az Írottkőre, Kalapos-kőre, vagy más egyedülálló természeti helyekre, lovagolhat, kocsikázhat, valamint kerékpártúrára indulhat a Natúrpark területén, vagy messzebbre.

A településünk területén eltölthető néhány napon túl érdemes hosszabb időt eltölteni itt, hiszen Bozsok környéke is sok programlehetőséget kínál:
Közel van a Velemi vízimalom, a Kőszegszerdahelyi Néprajzi kiállítás, Kőszeg ékszerdobozként emlegetett középkori belvárosa és vára, a környékre hajdan betelepített grádistyei horvátok leszármazottainak néprajzi kiállítása Horvátzsidányban.
Környékünkön találhatók neves gyógyfürdők, mint a Büki, a Locsmándi (Lutzmannsburg), vagy a Szombathelyi, de érdemes ellátogatni a szomszédos Rohonci (Rechnitz) tófürdőhöz is.
A hazai látnivalókon kívül közel van Burgenland számos csodálatos várkastélya, mint a Lékai (Lockenhaus), vagy a Stadtschlaining-i.
A téli sportot kedvelőknek Bozsoktól nagyszerű osztrák sípályák (Semmering, Puchberg, St. Corona) érhetők el már 1-1,5 órás úttal.


A Kőszegi-hegység kirándulóhelyei


Kálvária

A hegység északkeleti végén lévő dombon épült a város szinte minden pontjáról látható Kálvária templom, amelyhez stációépületekkel szegélyezett meredek földúton juthatunk el.
A barokk templomot a pestis járványt követően jezsuita kezdeményezésre 1729 és 1734 között építették. Mellé egy évvel később remetelak is épült. Lakói között volt a templom első festője, gróf Weisz Henrich. A dombtetőről szép kilátás nyílik Kőszeg városára.
Nem messze innen található az 1936-ban emelt háromhalmos Trianoni kereszt, innen a szomszédos Ausztriába tekinthetünk át.
A domb lábánál egy tábla emlékeztet egy hajdani bunkerre, ahol a Szálasi-kormány idején, 1944 decemberétől 1945 márciusáig a Szent Koronát őrizték.

A Kálvária a kőszegi Árpád-térről 2 kilométeres sétával kb. 30 perc alatt érhető el.

Hétforrás

A legkedveltebb kirándulóhelyek egyike az osztrák határhoz közeli rőtfalvi völgykatlanban fakadó Hétforrás. A jelenlegi forrásfoglalás a Millennium évében készült, ekkor nevezték el a hét magyar vezérről. Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm nevét kis kőtáblákon olvashatjuk. A kristálytiszta, meglehetősen hidegvizű forrás látta el vízzel a fölötte magasodó Óvárat v. Felsővárat. Erre utal régi elnevezése: Várkuta, Óvárkút. A forrásfoglalás mai képét az 1994-ben történt felújításkor alakították ki. A közelben romokban álló egykori határőrlaktanya várja jobb sorsát.

A Hétforrás a Szabó-hegyi buszmegállóból 5 kilométeres sétával kb. 1,5 óra alatt érhető el.

Óház

A 609 m magas Óház-tetőn kezdődött Kőszeg alapítása. Itt épült, valószínűleg határőrizeti céllal, a XIII. században a város első vára, a Felsővár v. Óvár. Később, a XIV. században, az Alsóvár (Esterházy v. Jurisich-vár) létrejöttével fokozatosan elveszítette jelentőségét. A romossá vált épület helyébe elsőként egy fából, majd 1896-ban egy kőből készült kilátót emeltek, melyet egy szélvihar döntötte le. Az 1991-től kezdődő ásatásokban feltárt lakótorony alapjaira állították fel 1996-ban a mai kilátót. Könnyű elérhetősége miatt a turisták előszeretettel látogatják. Gyönyörű kilátás nyílik innen Kőszegre, Szombathelyre, a közeli tanúhegyekre, a Ságra és Somlóra, valamint a szomszédos Ausztriára.

Az Óház a Szabó-hegyi buszmegállóból 4,5 kilométeres sétával kb. 1 óra alatt érhető el.

Stájer-házak

A házak nevüket a Mária Terézia által 1750-ben idetelepített stájer erdészekről kapták. Ma az igényesen felújított épületekben Erdészeti Múzeum és erdei iskola működik. A közelükben található emlékkő tábláján olvashatjuk a Kőszegi-hegységben egykor tevékenykedett jeles kutatók, erdészek nevét.
A múzeum nyitva tartása korlátozott, ezért célszerű a látogatás előtt érdeklődni a Szombathelyi Erdészeti Zrt-nél.

A Stájer-házak a Szabó-hegyi buszmegállóból 8 kilométeres sétával kb 2 óra alatt, a Hörmann-forrás parkolójától pedig 45 perc alatt érhető el.

Írott-kő

A Kőszegi-hegység, egyben a Dunántúl legmagasabb pontja a 883 m magas Írott-kő v. Szálkő. Régi neve, a Fenyő-hegy, a környék jellemző jegenyefenyveseire utal. 1909-ig az Árpád-kilátó, leomlása után 1913-tól pedig az Írottkő-kilátó magasodik a hegy csúcsán. A kilátó egyik része Magyarország, másik Ausztria területén fekszik. Tetejéről pazar kilátásban lehet részünk. Jó időben még a Fertő-tóig és a Balatonig is ellátni. 2003 óta gyalogos határátkelőként működik.

Az Írott-kő a Szabó-hegyi buszmegállóból 13 kilométeres túrával kb. 5 óra alatt, a Hörmann-forrástól 2,5 kilométer megtételével 45 perc alatt érhető el.

Szent Vid

Velem község fölött, az 582 m magasságban található Szent Vid hegyen telepedtek meg a vidék első lakói. Már a kőkori ember és az ie. II. évezredből illír bronzművesek nyomait is megtalálták itt. Az ie. IV-III. században kelták, később pedig rómaiak vették birtokba a tájat. A hegy lábánál avar temetőre is bukkantak. A XIII. században kisebb erődítmény állt a hegyen, 1713-ban pedig egy kápolnát építettek ide. Ennek utódja a barokk stílusjegyeket viselő, 1859-ben épült Szent Vid templom. A területen 1973-tól ásatásokat folytattak. A feltárt leletek eredményeképpen napjainkra a környék értékes régészeti lelőhellyé vált.

A Szent Vid a Szabó-hegyi buszmegállóból 10 kilométeres túrával kb. 3 óra alatt, Velemből pedig 30 perc alatt érhető el.


Ajánlott túraútvonalak

Kék jelzés: Tömörd felől a Jurisich vár érintésével halad a Kálváriához – Pintér-tető – Hétforrás – Óház – Vöröskereszt – Stájer-házak – Hörmann-forrás – Írottkő - Bozsok

Piros jelzés: Kőszeg,meszes-völgyi elágazó - Pogány-völgyi pincesor – Enikő-forrás – Elektromos-forrás – Eresztény-major, atlaszcédrus – Velem - Hosszú-völgy – Asztal-kő – Apostolok-fája – Írottkő

Zöld jelzés: Kőszeg, (ONCSA-házak – Szabó-hegy, Parkerdő, erdei tornapálya – Óház – Steinbach-kő – Mohás-forrás – Kőszeg, Meszes-völgy

Sárga jelzés: Kőszeg, pogány-völgyi pincesor – Botosok – Cáki pincesor – Velem – Kőszegszerdahely – Kőszegdoroszló – Lukácsháza – Kőszegfalva - Kőszeg Kőszeg – Kálvária – Pintér-tető – Hétforrás – Óház – Stájer-házak – Írott-kő
(Az Országos Kék túra útvonalán kb.4óra)

 Velem – Hosszú-völgy – Írott-kő
(A piros jelzésen kb. 1,5 óra)

 Velem – Szt.Vid kápolna – Hörmann-forrás – Írott-kő (A Szt.Vidig kék L jelzés, onnan a Hörmann-forrásig kék ●, majd kék sáv jelzés; kb. 2 óra)

 Bozsok – „Csempészek” útja – Gyilkos-szikla – Írott-kő (A Vasfüggöny Túraút vonalán – zöld sáv jelzés; kb. 3 óra)

 Bozsok – „Csempészek” útja – Írott-kő
(A Dél-dunántúli kék túra útvonalán kb. 3 óra)

 Kőszeg – Szabó-hegy – Óház – Vöröskereszt – Stájer-házak – Hörmann-forrás – Írott-kő
Kőszegtől az Óházig zöld sáv jelzésen, onnan az Írott-kőig az Országos Kéktúra útvonalán; kb. 3,5 óra

 Kőszeg – Pogányok – Vöröskereszt – Stájer-házak – Hörmann-forrás – Írott-kő
Kőszegtől a Pogányokig sárga sáv jelzés, onnan a Vöröskeresztig sárga +, majd az Országos Kéktúra útvonalán; kb. 3,5 óra

 Bozsok – Széles-kő – Kalapos-kő – Holler-barlang – Gyilkos-szikla – Írott-kő
Kék  jelzés a Holler-barlangig, utána zöld sáv jelzés az Írott-kőig; kb. 3 óra

 Velem – Széles-kő – Kalapos-kő – Írott-kő
A Kalapos-kőig piros , onnan kék , majd kék sáv jelzés; kb 3 óra

 Kőszeg – Andalgó – Marchgraben – Hétforrás – Szikla-forrás – Stájer-házak – Hörmann-forrás – Írott-kő
Az Andalgóig kék sáv, ill. jelzetlen út, onnan zöld sáv jelzés; kb. 5 óra

 Kőszeg, Királyvölgy – Kincs-pihenő – Óház – Vöröskereszt – Kendig – Hörmann-forrás – Írott-kő
A Kincs-pihenőig kék +, az Óházig kék ●, ill. , onnan a Vöröskeresztig kék sáv jelzés, majd a Hörmann-forrásig kék , végül az Írott-kőig kék sáv jelzés; kb. 4 óra

Cáki pincesor

Kőszeg-hegyalja aprócska településén, Cákon található festői szépségű környezetben a híres Cáki pincesor. A műemlékként védett 9 db zsúpfedeles pince régi korok hangulatát idézi. Körülöttük néhány 100 éves szelídgesztenyefa őrzi emlékét a valamikor virágzó gesztenyeligeteknek. A XIX. század második felében épült házakban gyümölcsöt (szőlőt, gesztenyét), bort tároltak.
A pincesor szabadon megtekinthető, a pincék belső berendezése a nyitvatartási időben, március 15-től október 31-ig, hétfő kivételével naponta 10-12 és 14-16 óra között látható.

A Cáki pincesor a Szabó-hegyi buszmegállóból 3 kilométeres sétával kb. 1 óra alatt érhető el

Megközelíthetőség

Személygépkocsival:

Szombathely felől 87-es úton Kőszeg felé haladva Lukácsházán a táblával jelölt helyen balra kanyarodva Kőszegszerdahelyen át
Szombathely felől a 87-es útról még a város határában rákanyarodunk a 89-es útra, majd Bucsun át (Figyelem! A Bucsu-Bozsok közötti útszakasz csakis személygépjármű forgalomra alkalmas, 5 t feletti járművek számára nem használható!)
Kőszeg felől Kőszegszerdahelyen át
Ausztiából Rohonc (Rechnitz) felől a bozsoki határátkelőn át.

Menetrend szerinti járatos busszal:
Kőszegről
Szombathelyről

Menetrendi információ a Volán hivatalos honlapján.